Паркетна дошка - це різноманітність природних відтінків, красива текстура і екологічність. Наскільки виправдане використання деревини в умовах кухні, де на обробку потрапляють краплі олії, і вона піддається дії вологості і перепадів температур? Щоб розібратися в цій проблемі, потрібно розглянути особливості цієї обробки.

Паркетна дошка включає три шари:


• Верхнє покриття з цінної деревини;

• Середній шар з вузьких планок;

• Нижній шар з фанери розташовується в перпендикулярному напрямку до волокон наступного шару.

Матеріал виготовляється з різною деревини:

• Дуб. Відрізняється підвищеною міцністю і не чутливий до дії вологи.

• Ясень. Міцний матеріал, що має красиву фактуру.

• Клен. Його структура досить м'яка, тому може не витримати механічного впливу і високу вологість.

• Бук. Має чудовий зовнішній вигляд, але вважається занадто м'яким для кухонних умов.

• Горіх. Досить популярний варіант, однак за рахунок строкатою фактури може не вписатися в інтер'єр.

Паркетна дошка часто піддається додатковій обробці. За допомогою лакового покриття виходить глянцева поверхня. Незвично виглядають в інтер'єрі брашірованная елементи статі. Їх отримують шляхом обробки поверхні металевими щітками. В результаті утворюється оригінальна структура, що нагадує состаренное дерево.

Переваги і недоліки

Паркетна дошка вигідно виділяється своїми властивостями серед інших оздоблювальних матеріалів:


• Виглядає природно в будь-якому інтер'єрі;

• Доступна ціна в порівнянні з масивом або звичайним паркетом;

• Екологічність і безпека для оточуючих;

• Тепла і приємна на дотик;

• Проста укладка;

• Наявність додаткового шару (лаку або воску);

• Установка на підкладку, що підвищує міцність покриття;

• Тривалість служби становить понад 25 років.

До недоліків паркетної дошки відносять такі її особливості:

• Потребує догляду, що полягає у використанні спеціальних миючих засобів;

• Має високу вартість у порівнянні з лінолеумом, плиткою, ламінатом;

• При механічній дії з'являються подряпини або тріщини;

• При інтенсивному дії вологи дошки розбухають, а після висихання змінюють розміри і форму;

• Для захисту покриття на ніжки меблів надягають заглушки;

• Якщо який-небудь ділянку прийде в непридатність, то заміні підлягає вся дошка;

• Неможливо використовувати оригінальні способи укладання.

Як захистити паркетну дошку

Щоб зберегти поверхню паркетної дошки на довгий термін, її слід додатково обробити. Для цих цілей краще всього підійде один з двох варіантів: лак або масло

Лак є полімерним покриттям, яке наноситься на верхній шар деревини, але не проникає в його пори. Оновлювати лак рекомендується раз в 10 років.

Навпаки, масло просочує деревину і зберігає здатність матеріалу «дихати». За рахунок такої оболонки дошка стає менш схильною до дії вологи. Для деревини, обробленої маслом, існують спеціальні засоби. Їх додають в воду, яку потім використовують під час миття підлоги.

Більшість виробників постачають вже оброблену паркетну дошку. Однак при її експлуатації потрібно дотримуватися обережності: витирати пролиту воду, реставрувати сліди від пошкоджень.

висновок

Паркетна дошка є цілком допустимим варіантом для кухні. Ефектні зовнішні властивості, безпеку і простота монтажу виділяють її серед інших матеріалів. При дотриманні зазначених правил покриття прослужить на кухні максимально довго.