Паркетна дошка - це різноманітність природних відтінків, красива текстура і екологічність. Наскільки виправдане використання деревини в умовах кухні, де на обробку потрапляють краплі олії, і вона піддається дії вологості і перепадів температур? Щоб розібратися в цій проблемі, потрібно розглянути особливості цієї обробки.
Паркетна дошка включає три шари:
• Верхнє покриття з цінної деревини;
• Середній шар з вузьких планок;
• Нижній шар з фанери розташовується в перпендикулярному напрямку до волокон наступного шару.
Матеріал виготовляється з різною деревини:
• Дуб. Відрізняється підвищеною міцністю і не чутливий до дії вологи.
• Ясень. Міцний матеріал, що має красиву фактуру.
• Клен. Його структура досить м'яка, тому може не витримати механічного впливу і високу вологість.
• Бук. Має чудовий зовнішній вигляд, але вважається занадто м'яким для кухонних умов.
• Горіх. Досить популярний варіант, однак за рахунок строкатою фактури може не вписатися в інтер'єр.
Паркетна дошка часто піддається додатковій обробці. За допомогою лакового покриття виходить глянцева поверхня. Незвично виглядають в інтер'єрі брашірованная елементи статі. Їх отримують шляхом обробки поверхні металевими щітками. В результаті утворюється оригінальна структура, що нагадує состаренное дерево.
Переваги і недоліки
Паркетна дошка вигідно виділяється своїми властивостями серед інших оздоблювальних матеріалів:
• Виглядає природно в будь-якому інтер'єрі;
• Доступна ціна в порівнянні з масивом або звичайним паркетом;
• Екологічність і безпека для оточуючих;
• Тепла і приємна на дотик;
• Проста укладка;
• Наявність додаткового шару (лаку або воску);
• Установка на підкладку, що підвищує міцність покриття;
• Тривалість служби становить понад 25 років.
До недоліків паркетної дошки відносять такі її особливості:
• Потребує догляду, що полягає у використанні спеціальних миючих засобів;
• Має високу вартість у порівнянні з лінолеумом, плиткою, ламінатом;
• При механічній дії з'являються подряпини або тріщини;
• При інтенсивному дії вологи дошки розбухають, а після висихання змінюють розміри і форму;
• Для захисту покриття на ніжки меблів надягають заглушки;
• Якщо який-небудь ділянку прийде в непридатність, то заміні підлягає вся дошка;
• Неможливо використовувати оригінальні способи укладання.
Як захистити паркетну дошку
Щоб зберегти поверхню паркетної дошки на довгий термін, її слід додатково обробити. Для цих цілей краще всього підійде один з двох варіантів: лак або масло
Лак є полімерним покриттям, яке наноситься на верхній шар деревини, але не проникає в його пори. Оновлювати лак рекомендується раз в 10 років.
Навпаки, масло просочує деревину і зберігає здатність матеріалу «дихати». За рахунок такої оболонки дошка стає менш схильною до дії вологи. Для деревини, обробленої маслом, існують спеціальні засоби. Їх додають в воду, яку потім використовують під час миття підлоги.
Більшість виробників постачають вже оброблену паркетну дошку. Однак при її експлуатації потрібно дотримуватися обережності: витирати пролиту воду, реставрувати сліди від пошкоджень.
висновок
Паркетна дошка є цілком допустимим варіантом для кухні. Ефектні зовнішні властивості, безпеку і простота монтажу виділяють її серед інших матеріалів. При дотриманні зазначених правил покриття прослужить на кухні максимально довго.